de kooi

de kooi_tauber

Het idee

Enkele jaren geleden ontstond het idee om een schaapskooi te ontwikkelen. Daar kan ’s nachts de schapenmest worden opgevangen, zodat er nog meer voedingsstoffen uit het duin worden afgevoerd. De schaapskooi dient als onderkomen voor de 150 schapen van de herder. En vanuit de educatieruimte die aan de stal grenst, organiseert het Instituut voor Natuureducatie (IVN) excursies en voorlichting aan scholen en groepen. Bezoekers kunnen bij de kooi zien waar de kudde graast. En in afwachting van de terugkeer van de schapen naar de kooi kunnen ze genieten van de aangrenzende natuurtuin, de vlindertuin, en het leven in en om de poel even verderop.

De ontwikkeling

De bouw van de schaapskooi is een project van PWN. PWN werkt samen met Stichting Schaapskooi Bergen, IVN, Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling, gemeente Bergen en de schaapsherder. Het gebouw is ontworpen door architect Piet Tauber. Hij verleende belangeloos zijn medewerking en tekende een organisch vormgegeven en toegankelijk gebouw van lichte, zandkleurige steen met donkere kozijnen en een aflopend sedumdak.  De zonnepanelen op het dak worden gesponsord door de gemeente Bergen, die blij is met de komst van de schaapskooi.

 

Start bouwStart bouw, officiele handeling

Op vrijdag 20 september werd het startsein voor de bouw van de schaapskooi gegeven met een ludieke openingshandeling, waarbij ook de schapen een rol speelden. Wethouder Alwin Hietbrink zei in zijn speech dat de gemeente Bergen deze vorm van natuurbeheer toejuicht en dat ouders en kinderen straks kunnen genieten van de educatieve ruimte. In het voorjaar van 2014 zal de schaapskooi zijn deuren openen voor het publiek. Tot die tijd moet er nog veel gebeuren.

 

Ondertekening beheerovereenkomstRob Hardewijn (l) en Jan van der Meij

PWN tekende op 7 november een overeenkomst, die het beheer van de schaapskooi Bergen onderbrengt bij de gelijknamige stichting. Deze stichting stelt zich ten doel de kooi te exploiteren, bekendheid te geven aan de schapen begrazing en te werken aan natuur- en milieueducatie.  In de stichting werken een aantal maatschappelijke partijen samen, waaronder het IVN en de initiatiefgroep schaapskooi Bergen.

start bouw, wethouder

Architiect Tauber, wethouder Hietbrink en Jan van der Meij van het PWN
Architiect Tauber, wethouder Hietbrink en Jan van der Meij van het PWN

Schaapskudde bij start bouw

Meer foto’s op facebook.com/schaapskooi-bergen

Europeeslandbouwfondsplattelandsontwikkeling

3 gedachten over “de kooi

  1. Pingback: buy doctor

Reacties zijn gesloten.