activiteiten

De Schaapskooi is elke woensdag- en zondagmiddag van 12 – 16 uur  geopend voor publiek. Achter de schaapskooi kunnen de kinderen zich uitleven in het speelbos. In het begrazingsseizoen zijn er ook schapen in de stal of in het duin. Als de kudde niet in de stal is, wordt op een bord aangegeven waar de kudde op dat moment te vinden is in het duin.

Op zondag worden wandelingen georganiseerd, er is koffie en thee en de mensen van het IVN vertellen over flora en fauna rond de schaapskooi.

Op woensdag is te zien hoe de wol van de kudde ambachtelijk verwerkt wordt door middel van kaarden, spinnen, vilten, weven, breien en haken. Daarbij mag jong en oud aanhaken.

Naast de vaste middagen zijn er ook andere momenten met activiteiten waarbij u van harte welkom bent.

Vier maal per jaar wordt door de samenwerkende partijen een thematische publieksdag georganiseerd. Deze zijn gekoppeld aan de seizoenen en hangen samen met de dynamiek van het werken met een schaapskudde.

Tal van excursies met IVN-gidsen of PWN-boswachters vertrekken vanuit de schaapskooi het rijke duingebied in. Er zijn ook mogelijkheden voor schoolklassen.

Verder zijn er incidentele activiteiten op het gebied van o.a. kunst, muziek en theater die door derden worden georganiseerd.

Zie voor specifieke informatie de agenda.

 

Impressies van activiteiten die al geweest zijn:

WOLatelier 2015
Een impressie van woensdagmiddag 15 juli 2015

 

Vlinderdag 2015
Intiem, kleurrijk en leerzaam.

 

Schaapscheerdersdag 2015

Op 7 juni 2015 was onze tweede Schaapscheerdersdag. Heerlijk weer, veel belangstelling, echte vrienden, kortom een topdag.
Hierboven de filmimpressie, hieronder de foto’s.

 

Lammetjes in de kooi

In het voorjaar komen de ooien met tweelingen naar de Schaapskooi, waar jong en oud de nieuwe wollige grazers met alle zintuigen kan ontmoeten. En de herder wordt niet moe om alle vragen te beantwoorden.
En dan als de mensen rond de schaapskooi alles klaar hebben voor het nieuwe begrazingsseizoen, dan is het Lentefeest!
Rustig, gezellig en natuurlijk, zoals alles in en om de schaapskooi.
En iedereen is van harte welkom.

Vachtvilten

Bij het naderen van de winter is vilt een prachtig product. Bij de Schaapskooi kun je onder deskundige leiding maken van de wol van de schapen. Ook daar wordt je warm van.

 

Schaapscheerdersdag 2014

Op zondag 15 juni 2014 was de eerste Schaapscheerdersdag van Schaapskooi Bergen. Met lekker weer en een prima sfeer hebben 4 loonscheerders in één dag alle 250 schapen van hun vacht ontdaan. Er waren allerlei activiteiten die met het schaapsbedrijf samenhangen en veel mensen die er van kwamen genieten.

Hierbij een mooie impressie, gemaakt door Marcel Westhoff van Nostalgienet.
Daaronder ook een korte filmimpressie van eigen bodem en meer informatie met foto’s op onze facebookpagina.

Schaapskooi Open

In het eerste weekend van de lente in 2014 is de schaapskooi officieel geopend.
Zie hieronder de gefilmde impressies door Johan Eilering.

Op vrijdag 21 maart was de officiële opening.

Op zondag 23 maart was de schaapskooi voor het eerst open voor publiek. Het was een prachtige dag met mooi weer en een uitstekende sfeer. Bijna 3000 mensen grepen de kans om voor ’t eerst een kijkje te komen nemen.

Zie voor foto’s facebook.com/schaapskooi-bergen